Home Home

ZLOŽENIE:

Pšenica PurPur
Priemerné výživové hodnoty na 100 g výrobku (±10%): Energetická hodnota 387kcal/1620kJ Bielkoviny 12,6 g Sacharidy 79,43 g - z toho cukry 2,1 g Tuky 1,5 g z toho NMK 0,35 g Vláknina 15,56 g Sodík 0,021 g
PurPur
Celozrnný pšeničný chlieb vyrobený zo 100 % PURPUR PŠENICE obsahuje biologicky aktívne látky vitamíny 21. storočia. Za typické purpurové sfarbenie zŕn pšenice sú zodpovedné sekundárne prírodné rastlinné látky – antokyánové glykozidy obsiahnuté v obalových vrstvách zrna. Purpurová pšenica obsahuje antokyanidíny, rastlinné flavonoidové pigmenty, ktoré sa vyznačujú vysokými antixidačnými i inými zdraviu-prospešnými vlastnosťami (protizápalové, protivírusové, protimikrobiálne, protimutagénne, protirakovinové, protialergické a imunomodulačné) ,ktoré chránia nielen pred cilizačnými chorobami.
Hoci má purpurová Pšenica pravdepodobne svoj pôvod v oblasti dnes známej ako Etiópia, objavená bola v oblastiach pri Červenom mori v roku 1872. Neskôr bol výskyt tohto starovekého obilia veľmi ojedinelý. Na konci roku 1990 bola purpurová pšenica znovu objavená Európanmi – ku podivu tentoraz to bolo v Južnej Amerike!        Purpurová pšenica bola prvýkrát predstavená vo svete na pekárenské účely až v roku 2006. Odvtedy sa pekárske výrobky z purpurovej (alebo farebnej) pšenice konzumujú v 40 krajinách po celom svete. Výnimočná farba a chuť purpurovej pšenice bola takmer zabudnutá po celé stáročia. Obilnina pôvodom z východnej Afriky sa tiež pestuje  v Rakúsku. Spotrebiteľov priťahuje najmä jej  farba. Avšak ľudí neláka len svojím vzhľadom, ale predovšetkým nevšednými účinkami vyplývajúcimi z tohto obilia. Za typické purpurové sfarbenie sú zodpovedné sekundárne prírodné rastlinné látky - antokyanínové glykozidy obsiahnuté v obalových vrstvách pšeničného zrna. Možno ich charakterizovať ako antioxidanty, vychytávače voľných radikálov a tým vyvolali veľkú pozornosť u odbornej lekárskej verejnosti. Navyše sa farebná pšenica odlišuje od bežných pšeníc aj svojou výraznou prírodnou chuťou.
PURPUROVÁ PŠENICA